Risken för viltolyckor ökar i jakttider

Under älgjakten nu i oktober rör sig vilt som älg och rådjur mycket i skog och mark och risken att köra på ett djur ökar. Och nu vädjar eftersöksjägare till trafikanter att noggrannt märka ut olycksplatsen.

- Vi tar med oss hundar och vapen och åker och kollar platsen där det har hänt, berättar Matilda Åstrand som är eftersöksjägare i Vara jaktvårdskrets.

Det är när olyckan varit framme och ett trafikskadat vilt springer vidare som Matilda Åstrand och hennes kamrater i eftersökstyrkan kallas in av polisen. Hennes uppgift är då att hitta djuret så fort som möjligt och avliva det. Till sin hjälp har hon sina hundar, specialtränade på rådjur eller älg.

Men även med en riktigt bra hund kan det vara svårt att hitta rätt, om olycksplatsen inte är utmärkt på rätt sätt. En orange pappersremsa, en plastpåse eller nåt annat kan knytas i en trädgren. I ett samtal till polisen ska trafikanten lämna närmare upplysningar kring olyckan och helst också sitt telefonnummer. För det är något som underlättar eftersöksarbetet, säger Matilda Åstrand:

- Man kan ha missat vilket håll djuret har gått åt, och om det är fler djur inblandade. Det kan vara svårt för hunden att hitta rätt spår.

Siffror från Svenska jägareförbundet visar att antalet älgolyckor i Västra Götaland ökar.  Fram till juni i år har 215 älgolyckor rapporterats. Det kan jämföras med 139 rapporterade älgolyckor under hela förra året.