Immunförsvarsvirus bakom fågeldöden

Mycket talar för att ett och samma virus ligger bakom de senaste årens omfattande fågeldöd i Vänern och Vättern och på en rad andra håll längs den svenska kusten. Statsveterinär Torsten Mörner på Statens veterinärmedicinska anstalt säger till TT att misstanken är att det rör sig om ett holländskt circovirus som slår ut immunförsvaret hos fåglarna.
Senast för en dryg vecka sedan hittades ett femtiotal döda trutfåglar i norra Vänern. Hårdast har viruset slagit till i Blekinge skärgård där sjöfågelpopulationen har halverats de senaste åren. Circoviruset påverkar angriper fåglarnas immunförsvar, framför allt det organ som producerar vita blodkroppar. Fåglarna får svårt att andas, slutar äta, blir helt apatiska och dör ofta efter två-fem dagar. Dödligheten är högst bland gråtrutarna, men även havstrutar, fiskmåsar, skrattmåsar, tärnor, skarvar, änder och gäss har drabbats. Framför allt trutar, måsar och tärnor har minskat kraftigt i antal de senaste åren och forskarna tror att fågeldöden är en av huvudorsakerna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".