Oklart vem som ska styra i Falköping

För första gången på 30 år vill nu de borgerliga i Falköping ha stöd från socialdemokraterna. Detta för att få en majoritet som gör att Sverigedemokraterna inte får någon vågmästarroll. Men socialdemokraterna säger nej.

De borgerliga partiernas problem är att man förlorade två mandat och tappade sin majoritet samtidigt som Sverigedemokraterna vann lika många. Därför krävs nu en blocköverskriande lösning om nu inte det lilla Sverigedemokraterna ska få vågmästarrollen.

De borgerliga vill fortsätta styra med socialdemokratiskt stöd, och det är socialdemokraternas förhandlare Märta Liljegren kritisk till. Hon menar att en sådan modell är ett hot mot demokratin. För hur blir det med den fria debatten i ett kommunfullmäktige där nästan alla ingår i en allians:

- Det blir en sådan övervägande majoritet så att demokratibegreppet för mig blir rubbat, säger Märta Liljegren.

Centerpartisten och kommunalrådet Ulf Eriksson håller med om att det finns problem med en sån lösning.

Och han är också medveten om att det nuvarande taktikspelet tvärtom kan gynna just Sverigedemokraterna. Och han stänger inte dörren för att det i slutänden kan bli en helt annan lösningen på den parlamentariska krisen i Falköping:

- Detta är ingenting som vi låser oss vid. Men vi tycker det är viktigt att fundera igenom över hur vi bildar en stabil och bra majoritet som kan leda kommunen, säger Ulf Eriksson.