Oenighet bland Skaraborgs Sverigedemokrater

Sverigedemokraterna tog flera mandat i Skaraborgs kommuner vid årets val. Partiets profilfråga är ju att man kräver att invandringen stoppas eller begränsas, men var de valda representanterna står i andra politiska frågor är mer okänt. En undersökning som Radio Skaraborg gjort visar att de sinsemellan har mycket olika politiska grunduppfattningar.

För de nyinvalda sverigedemokraterna väntar nu den politiska vardagen med en rad frågor att ta ställning till. Därför har vi tagit kontakt med de åtta personer som valts in för Sverigedemokraterna i Skaraborgs kommuner och ställt några allmänpolitiska frågor till dem. Någon enhetlig linje går inte att urskilja.

På frågan om det är bra med friskolor i kommunerna svarade tre av dem ja och tre nej. Två svarade att de inte vet. Samma oenighet finns i frågor som om det är viktigt att sänka kommunalskatten och om det bör införas skattelättnader på hushållsnära tjänster. När vi frågade om deras personliga tillhörighet på den politiska höger - vänsterskalan, svarade 4 att de anser sig vara borgerliga politiker, medan två sa sig vara orienterade åt vänster. Två ser sig som neutrala.

Slutsatsen är att den förenande faktorn är invandringsfrågan. Journalisten Mikael Ekman som skrivit ”Sverigedemokraterna - Den nationella rörelsen”, känner igen mönstret.
- Det är ett enfrågeparti var medlemmar som enda gemensamma har att de är främlingsfientliga, säger Ekman.

Så svarade Sd i Skaraborg

                                                                    ja nej vet ej

Är det bra med friskolor i kommunerna?                  3    3    2

Är det viktigt att sänka kommunalskatten?           2    4    1

Bra med skattelättnad på hushållsarbete?            4   3     1

Bör det finnas privat sjukvård?                           6     2    0

Bör fler offentligt ägda bolag säljas ut?                2     5     1

De sverigedemokrater som tillfrågats är Uno Johansson och Ronny Lind, Falköping, Ingemar Brelid, Mariestad, Kent Gustavsson och Jan-Åke Johansson, Skövde, Stig-Erik Werner, Tidaholm, Peter Sporrong, Töreboda samt Karola Karlsson, Vara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista