Bedrägerirättegång i Skövde

På tisdagen ställs en Skövdebo inför rätta misstänkt för grovt bedrägeri och skattebrott.
Det handlar om video- och TV-utrustning som mannen försökt lura till sig från olika företag.
Dessutom har han sålt grejer som inte var hans.

Den här serien av bedrägerier började enligt ekobrottsmyndighetens kartläggning redan 1998. Skövdebon har sedan fortsatt utveckla sin affärsidé fram till 2003 trots att polisen uppenbarligen var honom på spåren, han satt bl a anhållen några dagar under 2002.

De här misstänkta bedrägerifallen följer ett mönster som gör att eko-åklagaren anser att det handlar om systematisk tillvägagångssätt. Skövdebon har för tre olika bolags räknng beställt datorer och annan elektronikutrustning bl a för film- och TV-ändamål från olika leverantörer.

Men dataförsäljarna har i vissa fall blivt blåsta på betalningen. Iandra fall har skövdebon påstått att utrustningen har stulits. Två gånger om påstår han sig ha blivit utsatt för inbrott i bilen och försökt få ut ersättning från försäkringsbolag. Samtidigt som datorprylarna har sålts på öppna marknaden, bl a via försäljnings-sajten blocket.se.

I två fall har också Skövdebon beställt varor under falskt namn. När sedan försäljaren har krävt att få betalt, alternativt få tillbaka sin levererade utrustning så har Skövdebon under ny falsk identitet iklätt sig rollen som sitt bolags jurist och bestridit kraven.

Allt som allt handlar det om utrustning till ett värde av drygt 1,5 miljoner kronor. Dessutom finns ett åtal om skattebrott där enbart uteblivna skatter motsvarar drygt en miljon kronor.

Mannen riskerar nu fängelse samt näringsförbud.

Rättegången kommer att pågå i fyra dagar.