Hemvårdspersonal beredd att hjälpa till när TV:n blir digital

Personal inom hemvården hör till dem som kan få ta emot mycket frågor och funderingar i samband med övergången från analoga till digitala TV-sändningar.

I flera av Skaraborgs kommuner har hemvårdspersonalen därför informerats om vad övergången innebär för till exempel en vårdtagare med egen villa.

I flera kommuner som Sveriges Radio Skaraborg kontaktat har hemvårdspersonal tagit del av information inför digital-TV-övergången, i fall vårdtagare skulle vända sig till dem med frågor inför den 6 november då det analoga TV-nätet släcks ned.

Rose-Beth Boqvist, som jobbar i hemvården i Lidköpings kommun, vet att hon kan få hjälpa sina vårdtagare tillrätta.

- De gamla blir ofta nervösa när det är nya saker som händer, och vi är ofta tryggheten för dem då, säger Rose-Beth Boqvist.

Det handlar inte om nån detaljkunskap utan att personalen ska vara beredda att hänvisa vårdtagare i egen villa till TV-handlare och hjälpa till med olika kontakter så att det inte blir svart i rutan sex dagar in på november.

Oftast hjälper anhöriga till med uppgifter av det här tekniska slaget men den vårdtagare som behöver praktisk hjälp med enklare knapptryck och inställningar kan få det av sin hemvårdspersonal. Men det är inte tal om att lösa några omfattande tekniska problem.

- Vi har inte tid till det idag som det är nu, säger Rose-Beth Boqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".