Väktaren Henrik släckte förskolebranden

(20061013) Skövde kan tacka väktaren Henrik Götenmark för att förskolan Solrosen står kvar.
I tisdags var Götenmark snabbt på plats och bekämpade ensam den anlagda branden.
I den första intervjun sedan insatsen berättar han om tankarna som for genom huvudet och om pressen som Skövdes förskoleväktare känner.

Det var strax efter midnatt natten mot tisdag som Henrik Götenmark fick ett fellarm från en av Skövdes förskolor. Han var alldeles i närheten och när han kom fram visade sig fellarmet vara en brand i en vägg på Solrosens förskola.

- Jag tänkte ”herregud, det här är inte sant. Måtte släckarna räcka”. Det var mycket obehagligt att känna så. Riktigt otäckt.   

Medan Henrik Götenmark bekämpade elden for många tankar genom hans huvud. Han bestämde sig bland annat för att med våld ta sig in på förskolan för att hämta brandsläckare där, om det skulle visa sig att hans inte räckte.  

Men släckarna räckte. När räddningstjänsten kom konstaterade räddningsledaren att släckningen skett i sista stund. Några minuter till och det skulle ha blivit en fullskalig brand.  

- Vi hade tur som fick ett fellarm. Hade det skarpa brandlarmet varit det första så hade branden fått två minuter till. Tre minuter och det hade varit övertänt, säger Götenmark.  

Efter alla förskolebränder har kommunen anlitat fler väktare. Henrik Götenmark säger att han och hans kollegor är förberedda på att det kan komma larm från förskolorna när som helst:

– Man är väldigt engagerad och försöker memorera var förskolorna ligger och snabbaste vägen dit från olika platser. Det ligger med oss hela tiden.  

Situationen är pressande säger han:

– Det blir en påfrestning att jobba under de här förhållandena, vi är alla på hugget. Det känns jobbigt och måste få ett slut snart. Vi vill inte ha det såhär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".