En bilfirma i Lidköping vann varumärkesstrid över jätteföretag

Företaget VK Handel i Lidköping har vunnit en varumärkesstrid över storföretaget Yamaha. Lidköpingsfirman protesterade hos Patent- och registreringsverket, eftersom japanska Yamaha registrerat varumärket VK för sina snöskotrar - alltså precis samma namn som Lidköpingsföretaget använder.

VK Handel, som har funnits sedan 1998, säljer bilar och motorcyklar med tillbehör. Företaget menar att risken finns att företagets produkter förväxlas med Yamahas snöskotrar, till exempel för den som beställer varor över nätet, eftersom det är lätt att blanda ihop en modellbeteckning med namnet på en tillverkare.

Och Lidköpingsföretagets protest har givit resultat. Patent- och registreringsverket upphäver Yamahas registrering av varumärket med motiveringen att namnen är för lika, eftersom det finns ett nära samband mellan varorna. Patent-och registreringsverket anser att kunderna kan förväxla Yamahas snöskotrar och reservdelar med de varor som VK Handel säljer, eftersom det är liknande produkter.

Återstår att se om det japanska företaget Yamaha Hatsudoki Kabushiki Kaisha - som Yamaha heter egentligen - ger vika för det svenska beslutet och ändrar sitt produktnamn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".