Portad skarapräst fall för Domkapitlet

Den kyrkoherde i Berghem söder om Borås, som stoppat en kvinnlig präst från Skara att gästpredika, anmäls nu till Domkapitlet i Göteborg. Avsikten är att utreda om kyrkoherden begått tjänstefel.
Det var i juni som kyrkorådet i Berghems församling bjöd in skaraprästen Karin Långström-Vinge att delta i en musikgudtjänst. Men kyrkoherden Ingemar Svenungsson i Berghem sade nej till hennes predikan. Han anser inte att kvinnliga präster hör hemma inom den Svenska kyrkan. Ordföranden i kyrkorådet i Berghem, Bengt Bertilsson, har sedan dess hört av flera upprörda församlingsmedlemmar. Han anmäler nu kyrkoherden till Domkapitlet i Götebotrtgs. Meningen är att utreda om kyrkoherden begått tjänstefel när han säger nej till en kvinnlig präst. Karin Långström-Vinge säger till Radio Skaraborg, att hon inte tänker anmäla händelsen till Jämställdhetsombudsmannen, Jämo.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".