Många medlemmar men ingen facklubb på Falbygdens ost

Falbygdens Ost, som planerar en rekordinvestering i sina ostlager i Falköping, har ingen lokal fackklubb för information kring investeringsbeslut, trots att företaget har 155 anställda och många timvikarier.
Både personalen och ledningen skulle dock gärna se att det fanns en klubb.

Britt-Marie Svahn som jobbar i paketeringen av dessertostar  tycker att det är lite synd att det inte finns någon klubb där hon jobbar:

- Det är lite dumt, men vi får vara med och bestämma i alla fall för de brukar fråga oss vad vi tycker.

Falbygdens ost har 155 fast anställda i Falköping och Stenstorp och just nu ett 80-tal timanställda i och med att julförberedelserna börjat.

Företaget var ett gammalt välkänt familjeföretag tills livsmedelskoncernen Sardus köpte ostföretaget för fem år sedan. Fortfarande finns ingen lokal fackklubb för tjänstemännen eller livsmedelsarbetarna, som tillhör fackförbunden HTF och Handels.

– Det vore väl nyttigt för oss att ha en facklubb. Jag ser det som mer naturligt att ha en facklubb än att inte ha det, men initiativet måste komma från personalen, det är ju inte en fråga som vi kan driva, säger produktionschefen Björn Ullemark.

Idag är ungefär hälften av de anställda med i facket. Britt-Marie Svahn tror att den fackliga ”geisten” saknas bland de anställda:  

– Det är väl helt enkelt ingen som vill ta tag i det, ingen som vill prata för det, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".