Markägare vill att tänkt "motorväg för el" grävs ner

Svenska Kraftnät planerar att bygga en 40 mil lång elledning mellan Hallsberg i Örebro län och Hörby i Skåne. Denna motorväg för el kan komma att gå genom Skaraborg. Sju av Skaraborgs kommuner är berörda i Svenska Kraftnäts olika tänkta vägar för elledningen, som kallas Sydlänken.

På tisdagskvällen träffade Svenska Kraftnät berörda markägare vid ett möte i Hjo. Samtliga markägare som kommit dit var eniga om att om Sydlänken ska gå genom Skaraborg så ska den gå under jord i en markkabel och inte en klassisk luftledning.

– Det är ju inte så att vi är emot det här byggandet och att vi ska ha bra strömförsörjning. Det är sättet man ska bygga det på som vi har synpunkter på, säger Åke Johansson från Tibro.

Samrådsmötet på tisdagskvällen skulle egentligen handla om vilken väg Sydlänken ska ta och synpunkter på det. Men de flesta markägare var istället intresserade av att ge sin syn på med vilken teknik stamnätet för el ska utvidgas. Och de klassiska luftledningarna var inte mycket värda, enligt deltagarna. Produktionsbortfallet i skog och på åkrar är större och den elektromagnetiska strålningen är också större än i en nedgrävd markkabel.

Men tekniken med markkabel är ännu ny, säger Matilda Pihlgren som är delprojektledare för Sydlänken.

- Det är obeprövad teknik, det finns inte någon anläggning idag med den spänningen och den längden när det gäller kraftkabel för likström.

Men innan man beslutar sig för vilken teknik som ska användas, ska Svenska Kraftnät bestämma ungefär var länken ska dras. Man vet ännu inte om ledningen ska dras öster eller väster om Vättern. Och om Sydlänken dras väster om Vättern så är det ändå oklart vilka markägare som kommer att bli berörda eftersom man ännu har ganska vaga tänkta linjer var elledningen ska dras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".