Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många tycker som Sverigedemokraterna

Publicerat fredag 20 oktober 2006 kl 07.31

En del av Sverigedemokraternas (SD) invandrarkritiska åsikter har ett stort stöd bland befolkningen, visar en undersökning som presenteras i tidskriften Fokus.
Statsvetaren Anders Sannerstedt tycker dock inte att det ska dras för stora växlar på resultatet.

Riksdagspartierna skyr SD som pesten, men bland relativt många väljare tycks partiets åsikter vara acceptabla. 

Fokus lät opinionsinstitutet Gallup fråga 1 000 svenskar i åldrarna 16 till 74 om vad de ansåg om fyra av SD: s invandrarkritiska åsikter från partiets program.

49 procent av de tillfrågade instämde i påståendet om att ”det är invandrare ska anpassa sig till det svenska samhället, och inte tvärt om”.

40 procent instämde i påståendet om att ”beviskraven i ärenden om flyktingstatus och uppehållstillstånd bör skärpas”.

31 procent instämde i påståendet om att ”Sverige har tagit emot alltför många invandrare på för kort tid”.

12 procent instämde i påståendet om att ”utländska medborgare som inte kan försörja sig bör återvända till sitt hemland”. 

Undersökningen visar också att äldre personer och män i större utsträckning instämmer i påståendena.  

Anders Sannerstedt, statsvetare vid Lunds universitet, tycker inte att det ska dras för stora slutsatser efter undersökningen.

-Jag uppfattar det inte som sensationella resultat. Några av påståendena kan man nog instämma i utan att rösta på Sverigedemokraterna, det är nog åsikter som är betydligt mer spridda, säger han till TT. 
Som exempel tar han påståendet att det är invandrare som ska anpassa sig till det svenska samhället. 

Sannerstedt tycker inte att man ska ta resultatet som att det finns ett stort stöd för SD. Bland annat pekar han på att partiet också har på programmet att vårdköerna ska kortas.

-Ställde man den frågan skulle man säkert få 70 till 80 procent som instämde. Av det kan man inte heller dra några slutsatser om stödet till Sverigedemokraterna, säger han. 

Gallups undersökning genomfördes under vecka 41.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".