Två män misstänks för stölder ur parkeringsautomater i Mariestad

Parkeringsautomater i flera städer, bland annat i Mariestad, har den senaste tiden länsats på sitt innehåll. Två män som greps på bar gärning i Örebro i veckan släpptes idag efter häktningsförhandling i Örebro tingsrätt.

Ulf Vallgren som är gatuchef i Mariestad berättar att de under en längre tid misstänkt att någon stulit ur parkeringsautomaterna och man räknar med att kommunen blivit av med upp till 30 000 kronor.

Redan i somras märkte den ordinarie tömmaren att kronorna vägde onormalt lätt. Trenden fortsatte och kommunen kontaktade polisen, började tömma automaterna oftare och också be de bevakningsföretag som jobbar åt kommunen att hålla ett extra öga på parkeringsautomaterna.

Tjuvarna har tagit sig in i automaterna med hjälp av egna nycklar.

- Vår teori är att man stulit en automat, dissekerat den och sedan byggt en nyckel som passar. Det är ju samma nyckel till alla automater som Mariestad har, säger Ulf Vallgren.

I skogen utanför Vara har man hittat två parkeringsautomater som tidigare stulits från gatorna i Mariestad.

Att man kan koppla dessa två män till Mariestad beror på ett nattligt vittne som sett männens bil vid parkeringsautomater i staden.

Troligtvis har fler kommuner än Mariestad drabbats av stölder ur parkeringsautomater. Det tror Tony Johansson som är utredningsbefäl på polisen i Mariestad. Han tycker att de andra kommunerna i Skaraborg bör se över om parkeringsautomaterna fått stå orörda.

- Dte är ju inte meningen att kommunerna ska bli av med värdefulla pengar, säger Tony Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".