Regionen köper konst från områdeschefs galleri

Västra Götalandsregionen köper regelbundet konst från Galleri Imma i Mariestad. Galleriets ägare är Jörgen Persson, som själv är regionanställd som områdeschef för tandvården i norra Skaraborg. Chefen för konstenheten på Västra Götalandsregionen, Lena Wallin, är den som attesterat inköpen från Galleri Imma. Hon medger att det kan vara ett etiskt problem om pengarna för konstinköpen går till en chef inom regionen.

- Det kan det ju vara om det känns som om vi går till det galleriet på grund av att han har en anställning inom vår organisation. Nu tror jag inte alls att det är så, jag har inte känt till det ens en gång, säger Lena Wallin. 

Under åren 2002, 2003 och fram till oktober 2004 köpte Västra Götalandsregionen konst för sammanlagt 126 000 kronor från Galleri Imma, och inköpen har fortsatt efter det.

Hur pengarna delas mellan galleriet och konstnärerna vill tandvårdschef Jörgen Persson inte berätta men han ser inte något problem med att hans arbetsgivare handlar konst med honom. Han menar att galleriet inte tjänat på att han arbetar som chef i regionen.

- Det är ju bara dumt, Galleri Imma i Mariestad lönar sig inte. Vi har inte under de 20 år som vi drivit galleriet inte tagit ut en enda krona i ersättning, det här är ett fritidsintresse som vi sysslar med, säger Jörgen Persson.

Lena Wallin säger att man ska diskutera saken inför nästa års konstinköp. Och hon säger sig förstå att det kan se ut som om regionchefer gynnar varandra men att så inte är fallet.

- Om jag skulle känna dåligt samvete för det här skulle det vara om han ringt och sagt att vi måste köpa konst av honom. Men så är det inte, jag har inte ens träffat honom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".