Sommarjobbare frågar om lön och arbetstid

Tusentals sommarjobbande ungdomar ringer varje sommar till LO med frågor om sitt arbete och sina arbetsvillkor. - I första hand får vi frågor om de har rätt lön och rätt arbetstider, säger ombudsman Mikael Andersson, ungdomsansvarig på LO i Västsverige.
LO har inför sommaren genomfört en kampanj i Västsverige, där arbetsplatserna besökts. Enligt LO är det sommarjobbarna i butiker, och på hotell och restauranger som mest undrar över sina arbetsvillkor. Mikael Andersson på LO i Västsverige vill att ungdomarna ser till att de får ett anställningsbevis när de anställs. Där ska stå lön, arbetstider och hur länge anställningen varar. Dessutom är det viktigt att se till att arbetsplatsen har kollektivavtal och har försäkringar ifall något skulle inträffa den anställde. Ett rikstäckande telefonnummer finns i sommar dit ungdomarna kan ringa varje dag: 020-56 00 56.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista