Tufft för bönderna när elpriset stiger

Det höga elpriset gör det tuffare för bönderna. De senaste åren har lantbrukens elräkningar i många fall sexdubblats. Värst är det för mjölkbönder.

- Elen äter upp vinsten, jag undrar var det ska sluta, säger Bengt Engdahl.

Bengt Engdahl har den typ av jordbruk som är allra mest kostsamt nämligen mjölkkor som mjölkas med robotar. Dessutom har han ensilagetorn som slukar el. Bengt Engdahl har haft gården i två år. När han för två och ett halv år sedan budgeterade var elpriset ett helt annat. Han är alltså en av de bönder som märkt av att det blivit dyrare för lantbrukare, i många fall sex gånger dyrare faktiskt, om man jämför med år 2000 när elen var jämförelsevis billig. Bengt Engdahl har nu bundit sitt elpris nu, men betalar ändå 15 000 kronor i månaden för el, exklusive skatt och kostand för elnätet.


- Man funderar ju på vad man ska göra för att få ner kostnaden, säger Bengt Engdahl. Han Engdahl har kommit fram till att ett av svaren på den fråga är att slopa ensilagetornen och gå över till plansilosystem istället. Han funderar också på en rötgasanläggning. Man måste följa utvecklingen noga och hela tiden pressa priserna, säger han. Han ser inte fram emot när hans elavtal löper ut.
- Det känns både oroligt och fel, men vi får nu vänja oss, säger Bengt Engdahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".