Forskare lugnar skövdeboende för Akelius

Privata finansmannen Akelius köp av över tusen hyreslägenheter i Skövdebostäder kommer inte att leda till kraftiga hyreshöjningar. - De boende har ingen anledning att oroa sig särskilt mycket. Svensk lag säger att ett privat bolag inte får ta ut mer än fem procent högre hyror än kommunen för en liknande lägenhet, säger forskaren Hans Lind på Kungliga Tekniska högskolan (KTH) i Stockholm.
I går tog det privata fastighetsbolaget Akelius Fastigheter AB, som ägs av finansmannen Roger Akelius, över mer än 1 100 lägenheter i Skövdebostäder. Hans Lind på KTH genomför ett forskningsprojekt vad som händer med hyrorna när ett privat fastighetsbolag köper bostäder av ett kommunalt bolag, som exempelvis Skövdebostäder. Eftersom Akelius bara tar över knappt 20 procent av Skövdebostäders lägenheter är det hyrorna i det kommunala bolaget som även framöver kommer att bestämma hyrorna via det så kallade bruksvärdessystemet. Den hyresgäst som är missnöjd med hyreshöjningarna kan vända sig till Hyresnämnden för prövning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".