Tillfälligt anställda räddar Volvo från varsel

Rekordmånga tillfälligt anställda kan rädda Volvo i Skövde från varsel. Det är den vikande lastbilsförsäljningen i USA som är orosmomentet just nu, men Volvo i Skövde har beredskap, enligt metallfacket. Dels genom de många tillfälligt anställda, men också flexibel arbetstid och ett avtal om kompentsutveckling.

Det är Volvo-koncernens chef Leif Johansson, som redan för några veckor flaggade för en försäljningsminskning på den viktiga amerikanska marknaden på upp till 40 procent nästa år.

Men det som ändå får metallfackets ordförande Lars Ask att vara optimistisk för skövdefabrikens del är att över 10 procent av de 3 000 anställda i Skövde nu är tillfälligt anställda vikarier eller inhyrd personal från bemanningsföretag och därigenom kan ett eventuellt varsel undvikas.

- Det är ju lite känsligt att som fackförbund gå med på att så många är visstidsanställda, men vi har vägt detta fram och tillbaka och kommit fram till att det är värre med den oro som de anställda får leva under annars, säger Lars Ask.

Företagsledningen i Skövde vill inte kommentera den väntade nedgången i USA.

Volvo-koncernen, som har fabriker i Skövde och Vara, redovisade under tisdagen en vinst på drygt 3,1 miljarder kronor för årets tredje kvartal. Det är en minskning med nästan en miljard mot samma tid i fjol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".