Lidköpings kommun döms att betala miljonbelopp i skadestånd

Lidköpings kommun förlorade tvisten mot Söne Trafik om upphandlingen av skolskjutsar år 2003. Tingsrätten slår fast att Lidköpings kommun bröt mot reglerna när man i efterhand kom överens med ett annat bussbolag om att använda bussar med säkerhetsbälten. Misstaget kostar kommunen drygt 1,3 miljoner kronor i skadestånd.

Nybergs buss vann upphandlingen om skolskjutsarna i Lidköping 2003. Men det vinnande anbudet hade inte bussar med bälten på alla linjer. Och det kom kommunen på att man ville ha. Då tog kommunen kontakt med bussbolaget och kom överens om en uppgörelse som innebar att alla bussar skulle ha bälten.

Det var mot reglerna. Inget annat bolag fick chansen att lämna anbud på de nya premisserna, uppgörelsen med Nybergs buss gjordes dessutom efter anbudstidens utgång.

Därför får konkurrenten Söne Trafik nu skadestånd för utebliven vinst under de sju år kontraktet skulle kunna gälla. Tingsrätten menar att Söne Trafik skulle ha vunnit upphandlingen om man fått chansen på lika villkor, men nu blev det ju en direktuppgörelse mellan kommunen och Nybergs buss.

Kommunen ska betala 1,3 miljoner kronor i skadestånd till Söne Trafik och också betala hälften av bussbolagets advokatkostnader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".