Stiftet kritiseras efter utlån av biskopskåpa

Skara stift får kritik av Riksantikvarieämbetet efter att ha lånat ut en värdefull biskopskåpa till en filminspelning på Mariedals slott, utan att fråga om lov.
Under slutet av förra året spelades det in en dramadokumentär på Mariedals slott utanför Lundsbrunn. Filmen hette Min balsamerade mor och handlade om paret Gustav Piper och Jaquette Du Rietz som bodde på slottet i början av 1800-talet. I en scen i filmen används en biskopskåpa från 1751, utlånad av Skara stift som förvarar kåpan på stiftskansliet. Antikvarier på Riksantikvarieämbetet såg filmen och reagerade över att kåpan hade lånats ut. På Länsstyrelsen i Västra Götaland reagerade man också, eftersom något tillstånd för att låna ut kåpan inte hade getts. Beslutet att låna ut kåpan fattades av biskop Lars-Göran Lönnermark, som tycker att det har fått för stora proportioner: -Det handlar om en biskopskåpa som varit i bruk, inte om ett museiföremål. Fram till för några år sedan har detta varit biskopens tjänstekåpa, därför tyckte jag inte att det var så märkvärdigt att kunna visa upp den i original, säger han. Det är oklart om biskopskåpan skadades under filminspelningen. Länsstyrelsen har hittat lösa trådar på kåpan, men eftersom den inte inspekterades innan den lånades ut är det omöjligt att säga om det beror på filminspelningen. Riksantikvarieämbetet meddelar att biskopen klarar sig utan strafföreläggande eftersom han inte kände till att han gjorde fel.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista