Politikerna tjänar mer än sina väljare

De flesta politiker i Västra Götaland tjänar mer än sina väljare. Det visar en undersökning, som Statistiska Centralbyrån (SCB) och Sveriges Radio har gjort. - När vi gör listan till kommunfullmäktige tittar vi inte på olika inkomstklasser, säger Ingvor Bergman (s), som kandiderar till kommunfullmäktige i Falköping.
Undersökningen visar att socialdemokraterna är det parti, som har lägst andel låginkomsttagare på listorna till höstens kommunalval. Sju av tio socialdemokratiska kommunalvalskandidater i Västra Götaland tjänar mer än 200 000 kronor. Det är betydligt fler än befolkningen i stort, där ungefär hälften så många kommer över 200 000-kronorsstrecket. - Vi har många industriarbetare och metallare som tjänar betydligt mer än en undersköterska, säger Ingvor Bergman. Arbetarpartiet i Falköping bygger istället sin vallista på sysselsättning, kön, ålder och bostadsort.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".