Dricksvatten blir allt saltare

Vattnet i Vättern håller på att bli saltare. Sen slutet av 60-talet har salthalten ökat med 25 procent - en utveckling som fortsätter. Än så länge märks inga effekter på livet i vattnet -däremot på växtlivet på stränderna. Måns Lindell, som är miljöövervakare på Vätternvårdsförbundet, säger att man på sina håll längs vägarna runt Vättern har hittat växtarter av kustkaraktär.
300 000 människor dricker vatten från Vättern varje dag. Om utvecklingen fortsätter som den gör nu så kan vattnet i sjön faktiskt smaka salt som havet - fast inte förrän om flera hundra år. Salthalten i sjön har alltså ökat med 25 procent på ungefär 30 år, det visar Vätternvårdsförbundets regelbundna mätningar. Men det handlar än så länge om små salthalter: just nu finns elva milligram salt per liter vatten och det är ungefär 3000 gånger så lite som i havet. När vatten bli saltare kan det få en rad effekter på miljön. Redan nu kan man alltså se att växterna på land förändrat sig på en del ställen längs Vätterstranden. I vattnet tar det längre tid innan det händer nåt men dricksvattnet kan bli sämre i takt med att fler tungmetaller löses ut. Exakt när de här effekterna inträffar är svårt att förutsäga. Vätternvårdförbundet räknar med att ungefär 40 procent av saltet kommer från vägarna som saltas på vintern. 30 procent kommer från pappersindustri och reningsverk. Den resterande delen kan man inte riktigt säga var den kommer ifrån.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".