Skolelever ska få bättre språkkunskaper genom internationellt utbyte

Med pengar från EU ska elever i Vara kommun bli bättre på engelska - och dessutom modigare. Detta genom utbyten med skolor i bland annat England.

Arentorps skola ska ha ett utbyte med en skola i närheten av Oxford i England. Birgitta Kjellin är lärare i år 4-6 på skolan. Hon hoppas att eleverna ska få ut mycket av utbytet:

- De får en bild av hur det är att leva i andra länder, säger Birgitta Kjellin.

Skolor runt om i hela Sverige beviljas nu i höst pengar ur EU:s största skolprogram. Målet är att öka kunskapen om andra EU-länder, i det här fallet England.

Eleverna i Arentorp ska få engelska mailkompisar och dessutom kommer några elever att nästa år få resa till England och bo inackorderade hos en familj i några dagar.

Västra skolan är en annan skola i Vara som också är med i den här satsningen. De har flera års erfarenhet av internationellt utbyte, och deras erfarenheter är att utöver ökade kunskaper och kanske också respekt för hur andra människor har det, så skapar internationellt utbyte också modigare elever. Man vågar prata engelska trots risken att säga fel.

Läraren Anna-Karin Westfeldt har sett hur eleverna blivit säkrare i sin hantering av engelska språket.

- En av pojkarna som var med sa att: ”Det där med engelska var ju inte så farligt. Det gjorde ju ingenting om jag sa fel”, berättar Anna-Karin Westfeldt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".