Försäkringsbolag tar kamp mot åskskador

Sommarens kraftiga åskoväder har lett till ovanligt många skador och bränder runt om i landet. För att minska skadorna vill Länsförsäkringar Skaraborg nu att kunderna installerar så kallade inledningsskydd till sina fastigheter. Åskskador kostar bolaget runt 40 miljoner om året.
Under juni i år slog åskan ner lika ofta som under ett helt år. Länsförsäkringar Skaraborg driver nu ett projekt för att hjälpa oroliga kunder, att minska kostnaderna när tv-apparater, datorer eller annan elektronik förstörs. Genom att installera ett inledningsskydd på huvudledningen in i huset går det att skydda elledningarna och teleledningarna från blixtnedslag. Skyddet monteras vid mätarplatsen eller elcentralen. När blixten slår ner i ett hus så går den via huvudledningen och sprider sig ut i hela husets ledningar till eluttagen. Skadorna på grund av åskvädren beräknas varje år kosta Länsförsäkringar Skaraborg runt tio miljoner kronor för företag, och lika mycket för privatpersoner. - Vi har hittills märkt en minskning av skadorna på lantbruk på landsbygden, säger Mats Andersson, som är skadeförebyggande elbesiktningsman på Länsförsäkringar Skaraborg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".