Grynkorv. Foto Grynkorvsakademien

Gomorron Väst firar Grynkorvens dag!

Grynkorv, en välkänd och uppskattad företeelse i Skaraborg, men kanske inte lika känd här i Väst.

Idag firas Grynkorvens dag och Gomorron Väst ger grynkorven en chans!

RECEPT:
Berit Westin i Skara har följande recept på ca 7 mellanstora korvar:

1,0 kg malet fläskkött
0,5 kg korngryn
ca 7 dl vatten
1 stor gul lök
1/2 tsk malen vitpeppar
2 msk salt
1/2 tsk stött kryddpeppar
1 tsk strösocker
svinfjälster (alltså rengjorda tarmar)

Så här gör man: Lägg grynen i blöt i vattnet minst en timma. Finhacka löken. Blanda gryn, lök och fläskkött. Krydda, det behövs mer kryddor än ovan men det bästa är att pröva sig fram till egen smak. Fyll korvskinnen, men inte för hårt. Lägg korvarna i ett fat, salta dem lätt och låt dem vila kallt till följande dag. Korvarna spolas av i kallt vatten och fryses. Vid servering skall korven tinas och kokas 30-45 min på svag värme så att fjälstret inte går sönder. 

Receptet är hämtat från grynkorvakademiens hemsida.

Povel Ramel, Lars Ekborg och Lissie Ahland tolkade Grynkorvens väsen i föreställningen ”På avigan” 1966:

(Publicerad 2008-10-16)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".