1 av 7
Markus Johannesson
2 av 7
Djurgården spöade Elfsborg i allsvenskans sista omgång med 8-1. Djurgårdarna fick ta emot buckla och medaljer efter matchen. Markus Johannesson höjer bucklan. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
3 av 7
Djurgården IF jublar med SM bucklan efter att de tagit hem SM titeln i fotboll 2005. Guldet var klart sedan tidigare och matchen mot Elfsborg gällde alltså ingenting. Djurgården gick dock och vann matchen med 8-1. Dif:s lagkapten Markus Johannesson sträcker upp SM bucklan och jublar. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
4 av 7
Fotbollsgalan 2005 på Hovet: Djurgårdarna Tobias Hysén Markus Johannesson och målvakten Oskar Wahlström Foto: Jack Mikrut/Scanpix
5 av 7
Djurgårdens Markus Johannesson under Hammarys Nathan Paulse i allsvenska fotbollsderbyt mellan Hammarby IF och Djurgårdens IF på Råsunda fotbollsstadion i Solna. Foto Jonas Ekströmer/Scanpix
6 av 7
Markus Johannesson i Djurgårdströjan. Foto: Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
7 av 7
DIF:s Markus Johannesson mot Daniel Tjernström i allsvenska fotbollsmatch mellan AIK och Djurgården på Stadion i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Markus Johannesson expert i Fotbollskväll

Markus Johannesson är fotbollsspelaren från Rölanda som började spela i Rölanda IF för att debutera i Allsvenska med Oddevold 1996. Allsvenskan var hans hem i många år i både Örgryte IS och Djurgården IF, och 2005 var han med och tog SM-guld med just Djurgården.

Nu är han städslad att kommentera fotboll istället för att spela, och det i SVT:s Fotbollskväll. Nu har han gjort sin debut i Fotbollskväll som expertkommentor.

Markus Johannesson kände sig nöjd efter debuten i SVT:s Fotbollskväll som expertkommentator. Glad men trött kan man sammanfatta hans intryck så här efteråt. Trots att det var debut, så kände han ingen nervositet i studion, det hade varit annorlunda om det hade varit en Allsvensk fotbollsmatch.

Men att gå av från planen för att sitta i tv och tycka till om sina forna lagkamrater och andra fotbollsvänner ser inte Markus som något hinder. Snarare tycker han att det är en fördel att det är en person som är insatt som kommer med konstruktiv kritik.

– Men man får inte glömma att ge berömmet heller, säger Markus.

Kan du dömma ut försvarsspelet i Djurgården till exempel?

– Ja, om jag har någonting att komma med och jag kan berätta att jag tycker de ska göra så här eller så här istället, för att jag tycker de agerar fel, och kan peka på vad det är som är fel, så kan jag göra det.

Han har inte fått några direkta tips inför sitt tv-jobb, men vi tipsade honom om att han bör se upp med ord som man lätt kan haka upp sig på, och som sedan följer med hela sändningen igenom.

En vecka mindre semester på Saab

I och med att Saab börjat att tillverka bilar igen, och att produktionsakten kommer att öka än mer, tvingas de anställda avstå en veckas semester i sommar. Istället för fyra veckor, blir det tre veckors ledighet för Fredriks Almqvist och hans kollegor i Saab-fabriken. Men Fredrik hyser inga problem med det, han vet att den tänkta första semesterveckan kommer regna bort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".