1 av 2
Ingemar Thorell som lärde kungabarnen att spela piano.
2 av 2
Jimmie Schewenius, Ingemar Thorell och Elin Fredriksson
5 maj

Pianoläraren som tar ton för Victoria och Daniel

Ingemar Thorell är dalmasen som bor på Bången utanför Uddevalla och som har lärt kungabarnen att spela piano. Nu ska han också framföra sitt egenkomponerade musikstycke som är gjort enbart för kronprinsessan Victoria och Daniel Westlings bröllop.

Och den instrumentala versionen hörde du självklart i Gomorron Väst.

Ingemar Thorell har spelat piano i 40 år, även om han började med att spela klarinett. Men piano blev det, och i början av 80-talet fick han anställning som pianolärare vid en privatskola i Stockholm, på Östermalm. Där gick prinsessan Kristinas barn, och det ledde Ingemar så smånigom in på att lära kungabarnen att spela piano.

Alla de tre kungabarnen fick lektioner av Ingemar, och samtliga blev fullgoda pianospelare. Och det var kronprinsessan Victoria som höll på längst, i 12 terminer övade Ingemar med Victoria.

Nu har han specialskrivit ett musikstycke till kronprinsessans och Daniels ära. Kring låten har han samarbetat med en legendarisk textförfattare, Py Bäckman. I Gomorron Väst blev det världspremiär för "Brudmarsch till Victoria & Daniel", den instrumentala versionen.

Låten ska han tillsammans med en ensamble framföra den 18 juni i Stadshuset i Stockholm för kronprinsessan och Daniel. Ett framförande som Ingemar givetvis är en aning nervös inför.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".