25 november 2010

Krönikan: De tysta politikerna

5:12 min

Inga kommentarer och stängda dörrar är mer regel än undantag i politiken numera. Bosse Adriansson funderar över hemlighetsmakeriet och medborgarnas rätt att få ta del av det politiska samtalet.

”Gamle LO-basen Stig Malm är mannen som lanserat uttryck som finansvalpar, betonghäckar och fittstim, även om han skyllde det sistnämnda uttrycket på en chaufför som aldrig gått att identifiera.

Nu rör Stig Malm om i grytan igen. Ordet stalinistiskt kan varken tillskrivas Malm eller den mystiske chauffören, men det är ändå hans drastiska sätt att beskriva Socialdemokraternas sätt att utse en ny partiledare. Kvinnoförbundets ordförande Nalin Pekgul tycker att systemet är ett skämt.

Andra har jämfört med Socialdemokraternas systerpartier i till exempel England. Där tävlade en handfull kandidater öppet mot varandra när en ny partiledare efter Gordon Brown skulle utses. I finalen ställdes bröderna Miliband mot varandra.

Men så vill vi inte ha det, förklarar många svenska socialdemokrater, framför allt inte de som fått frågan om de är intresserade av att bli partiledare. De bugar och bockar för PROCESSEN.

Den som blir tillfrågad om han eller hon vill bli partiledare måste säga nej och säga det på ett sätt så att det inte kan tolkas som ett ja eller ens som ett kanske. För ett kanske är lika förbjudet som ett ja eftersom ett kanske kan bli ett ja. Kanske. Så fungerar politikens jantelag.

Men om valberedningen efter moget övervägande frågar: Vill du? Då är ett nej opassande. Då förväntas svaret bli ja – för partiets skull.

Det här är förstås inget specifikt socialdemokratiskt problem. Öppenhet är en bristvara i politiken, vurmen för hemlighetsmakeri djupt rotad.

När politikerna i de flesta kommuner stänger dörrarna om sig när de olika nämnderna och styrelserna sammanträder så brukar motiveringen vara att det blir litet friare diskussioner om medborgarna inte sitter med i rummet.

Så vad är det för hemligheter de folkvalda inte vill att folket som valt dem inte skall höra? Någon annan legitimitet än den medborgarna har gett dem har de inte. 

Hemlighetsmakeriet brukar nå en topp efter valet. När det skall bestämmas vilka partier som skall styra kommunerna – om vi håller oss till dem – då står det liksom skrivet i pannan på politikerna: Inga kommentarer, Var god stör ej!

Och folket – de som valt dem – får nådigt vänta på att det skall stiga vit rök ur kommunhusets skorsten som ett tecken på att en ny påve, förlåt ett nytt kommunalråd, har utsetts.

Ett par politiker i Färgelanda blev mycket upprörda över att en hembygdsblogg läckt uppgifter från några möten där tre partier försökte prata sig fram till ett samarbete för att ta över makten i kommunen. Bloggen kontrade med att det mesta var känt, ibland från Sveriges Radio Väst, och att politikerna själva hade sagt det som de var upprörda över att bloggarna påstod att de sagt.

Jag tror att politikerna i kommunerna skulle vinna i respekt om de höll medborgarna informerade om hur diskussionerna går, vilka som pratar med vilka, hur förhandlingsläget är. Det är inga affärshemligheter det handlar om.

En politiker i en kustkommun sa till tidningen Bohusläningen förra året: ”Pressen får ta del av besluten när vi har fattat dem”. Själv drev hon en kampanj för några år sedan för att rädda en nedläggningshotad skola, en engagerad samhällsmedborgare som förstod, som DÅ förstod, hur viktigt det är att debatten förs innan besluten är fattade. Sedan är det liksom för sent ...

Jag har respekt för människor som engagerar sig politiskt, som vill uträtta något, som offrar fritiden för något de tror på. För de allra flesta är just fritidspolitiker.

Så se den här krönikan som en kärleksförklaring och som ett uttryck för omsorg. För om partierna skall locka till sig medlemmar i framtiden måste de öppna dörrarna och riva murarna.

Och gick det bra i Rom och Grekland så där 500 år före Kristus borde det funka nu.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista