Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
3 december 2010

Krönikan: Det nya missbruket

7:14 min

Kan man vara beroende av mobiltelefonen, eller facebook? Bosse Adriansson funderar över vilka nya missbruk det finns i vårt samhälle.

”Det sitter en alkis på bänken i parken ... Fast kanske inte i det här vädret. Det sitter en tjej på bussen och pratar i mobiltelefonen. I alla väder. De har mer gemensamt än de tror.

Jag tar tillbaka det där med alkis. Det är lika nedsättande som A-lagare som vi sa förr i världen ... förr ... ordet tycks ha överlevt. Om jag söker på kombinationen A-lagare och blogg får jag nästan 27 000 träffar.

Missbruk, beroende. Sjukvården lär skilja på begreppen.  Det finns många sorters beroende och missbruk. Vi återkommer till tjejen på bussen. Hon är inne på sin andra timme med mobilen.

Men nu var det alkoholen. Det sägs att uppåt en halv miljon svenskar har alkoholproblem, även om de flesta av dem förnekar det. ”Jag tar ett glas ibland, men problem? Nej, inte jag.” En del kommer till insikt och söker stöd i Anonyma Alkoholister.

Alkoholism, om vi använder det ordet, klassas som en sjukdom. Vård och behandling skall erbjudas.

Det finns andra beroenden, andra missbruk. Spelberoende kallas spelmani inom psykiatrin. Det finns till och med behandlingshem för den här gruppen. Och det finns Anonyma Spelberoende på nätet.

Det finns människor som missbrukar sex, läkemedel, droger, mat. Och det finns också grupper som Anonyma Sexmissbrukare, Anonyma Matmissbrukare, Anonyma Narkomaner. Det finns vård, det finns behandling.

Shoppingmissbrukare är en ökande grupp, det lär finnas 100 000 i Sverige, tröst förpackad i små paket. Ingen behandling finns, men jag ser på nätet att det finns en efterfrågan.

Så är vi då framme vid det nya begrepp som jag vill lansera, kommunikationsmissbruk.

Mobiltelefon är en vår tids mest nyttiga teknikgenombrott, men den har rivit ner gränsen mellan det privata och det offentliga. Jag har suttit på bussar och tåg och hört läkare, företagsledare, lärare, regionbyråkrater och advokater prata högt om sådant de inte alls borde prata om när främmande människor lyssnar. Och lyssna går inte att undvika.

De vanliga långpratarna döljer inget. Det är märkligt att de inte lärt sig lite basal telefonteknik, man behöver inte skrika, men kanske är det just det de vill – att bli hörda. De blottlägger sitt liv inför medresenärerna, sina kärleksbekymmer, sina matvanor, sina tankar om stort och smått, kryddat med litet skvaller om vänner och ovänner. Livet på bussen blir som en dokusåpa.

Som en baby suger sig fast vid mammas bröst, eller till nöds nappen, klamrar de sig fast vid telefonen.

Alla som har haft tonårsdöttrar eller ni som har varit tonårstjejer minns en tid då hemligheterna förvarades i en dagbok på flickrummet. Ett röjande av innehållet hade fått Wikileaks läckor att blekna.

Idag exploateras de privata problemen inför publik. Ju fler lyssnare och läsare, desto bättre.

Sociala medier har precis som mobiltelefonen förändrat världen till det bättre, men varifrån kommer behovet att kommunicera jämt? Att vara ständigt uppkopplad är en av de största förändringarna som skett i människans miljö. Det säger neurobiologen Adam Gazzaley, som forskar vid University of California, till New York Times. Informationsflödet är större än vad hjärnan är utvecklad för.

En stressexpert talar om en tickande bomb och beskriver i Aftonbladet ”En våg av unga i världen som kör på och inte lyssnar till sina egna varningssignaler.”

Medierådets senaste rapport visar att ungdomar ägnar mer tid åt kontakter på nätet än åt att träffa kompisar i verkligheten. Socialt? Tja ..

Och så börjar det bli med oss vuxna också. Och jag säger: Hellre två riktiga vänner än 200 låtsasvänner på Facebook. Eller som den prisbelönta komikern Mia Skäringer skriver sin bok ”Dyngkåt och hur helig som helst”:

”Jag försöker lära mig att jag inte kan bli älskad av alla, att det går bra ändå.” Enkelt, men träffsäkert. Mia Skäringer kommer säkert att upprepa det när hennes show går upp i Göteborg igen i mars.

Och förresten: Tro mig eller ej. Nu finns den på riktigt:  ”Anonyma Facebook-beroende”. På Facebook.”

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista