Ostindiefararen i Kanton

I fredags anlöpte Ostindiefararen Götheborg Kanton i Kina. Efter fem dagar har allt börja komma i ordning. Sommarmorron ringde upp kaptenen ombord som följt med båten sedan Kapstaden, Peter Kaaling bördig från småländska Tranås.

Resan började den 2 oktober 2005 i Göteborg och väl i Kanton har hon tillryggalagt cirka 20 000 sjömil under sammanlagt 289 dygn. Skeppet är den 133:e svenske ostindiefarare som seglat sträckan Göteborg-Kanton och Götheborg är det första på över 200 år som gör resan.

Om Ostindiefararen Götheborg

Götheborg är en replik av det fartyg med samma namn som gick på grund och sjönk med hela sin last cirka 900 meter utanför Nya Älvsborgs fästning den 12 september 1745.Kanton är huvudmålet för Götheborg. Resan började den 2 oktober 2005 i Göteborg och väl i Kanton har hon tillryggalagt cirka 20 000 sjömil under sammanlagt 289 dygn. Skeppet är den 133:e svenske ostindiefarare som seglat sträckan Göteborg-Kanton och Götheborg är det första på över 200 år som gör resan.På väg mot Kina har skeppet gjort sju stora hamnstopp, bland annat i Spanien, Brasilien, Sydafrika, Australien och Indonesien. Efter en dryg månad i Kanton går färden vidare till Hongkong och Shanghai innan fartyget återvänder till hemmahamnen i Göteborg. Vilken rutt hon ska ta hem är ännu oklart.Besättningen ombord har bestått av två grupper: Utbildat sjöfolk samt elevbesättningar som utgjort majoriteten och som har bytts ut mellan etapperna. Två kaptener har ansvarat för varsin del av expeditionen; Gunnar Silfverberg-Utgaard mellan Göteborg-Kapstaden och kapten Peter Kaaling mellan Kapstaden-Kanton.

Källa: Svenska Ostindiska Companiet (SOIC).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.