Flera diskrimineringsfall i länet

Åtta fall av diskriminering har kommit in till Röda korsets antidiskrimineringsbyrå som startade i Luleå i maj. Det handlar om både invandrare och funktionshindrade från olika delar av länet som blivit diskriminerade eller trakasserade. De flesta fallen har skett i arbetslivet.

Ulrica Åström är projektledare på antidiskrimineringsbyrån i Luleå och hon tror att det finns ett stort mörkertal när det gäller antalet fall.

- Jag tror att det är mer utbrett än vad vi kan tro och att det finns en okunskap på arbetsplatserna om vad diskriminering är och vilka skyldigheter man har som arbetsgivare, säger hon och tillägger att okunskapen också gäller bland medarbetarna.

- Man drar ett skämt på fikarasten utan att tänka på vem skämtet avser och vem som kan känna sig kränkt av det skämtet, säger hon.

Det är när en enskild person behandlas sämre än en annan person

på grund av etnicitet, funktionshinder, religion, kön eller sexuell läggning som det är frågan om diskriminering enligt lagen.

På Röda korsets antidiskrimineringsbyrå ’Mötesplats Luleå mot diskriminering’ kan den som har blivit utsatt för diskriminering få hjälp och stöd att ordna möten med facket och arbetsgivarna eller att göra en anmälan till diskrimineringsombudsmannen.

Och Ulrica Åström hoppas kunna hjälpa ännu fler i framtiden.

- I dag når vi ut till människor som på något sätt är organiserade och finns med i olika föreningar. Men vi vill också nå ut till dem som inte finns med där, och där vi vet att behovet kan vara jättestort, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".