Miljööverdomstolen lyssnade på Boliden

Miljööverdomstolen fastställde på torsdagen miljödomstolens dom gällande efterbehandling av Aitikgruvans industriområde. Boliden ska ställa en säkerhet på tio miljoner för efterbehandlingen. Domen kommer i ett mål som tidigare överklagats av naturvårdsverket.

Jan Moström är direktör för affärsområde gruvor vid Boliden.

- Det här är efterbehandling av hela industriområdet med avfallsdammar där vi fick ett beslut om att vi kan gå upp till 28 miljoner ton i Aitik. Naturvårdsverket har överklagat miljödomstolens dom säkerställande av säkerhet av efterbehandling. Det är den domen vi har fått idag, säger Jan Moström.

Naturvårdsverket hade alltså överklagat miljödomstolens dom att tillåta Aitik öka sin produktion med 10 miljoner ton per år. I dag fastställde miljövöverdomstolen domen med tillägget att Boliden ska ställa en säkerhet på tio miljoner kronor för efterbehandling av hela industriområdet.

Miljööverdomstolen har lyssnat på Bolidens argumentation tycker Jan Moström.

- I miljödomstolen argumenterade vi och fick där en dom som stärkte oss i vår argumentation vad gäller ställande av säkerhet. Vi ser miljööverdomstolens dom som delvis en bekräftelse på de argument vi hade, säger Jan Moström.

Han tycker att miljööverdomstolen går mer på Bolidens linje än på Naturvårdsverkets linje.

Domen i dag är ett provisoriskt villkor tills att en efterbehandlingsplan är inlämnad, först då fastställs de faktiska villkoren för en efterbehandling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".