Varannan arbetsgivare har brister i arbetsmiljön

Nästan varannan arbetsgivare fick krav om förbättringar när Arbetsmiljöverket, distriktet i Luleå, granskade om unga arbetstagare, elever och praktikanter får den introduktion i arbetet de behöver för att arbeta säkert.

Arbetsmiljöverket har kontrollerat hur arbetsuppgifter väljs ut till unga, viken introduktion de får i arbetet och om introduktionen omfattar instruktioner om de risker som finns på arbetsplatsen.

I hälften av fallen har nu krav ställts på att man ska ta fram skriftliga rutiner. Flertalet krav inriktar sig mot att det ska finnas rutiner för att ge ungdomarna kunskaper om belastningsergonomi samt om våld och hot i arbetet.

- Arbetsgivarna är väl medvetna om att ungdomar, elever och praktikanter behöver en grundligare introduktion för att komma in i jobbet på ett säkert och tryggt sätt, säger kampanjledaren Lena Meyer.

Som exempel på hur arbetsgivarna kan bli bättre nämnaer hon att de i förväg kan ha tydliga, uppgjorda rutiner för hur introduktionen ska gå till, och på så sätt kan de bota en del av ”hemmablindheten”. Det ger också möjlighet för den unge nyanställde att tillgodogöra sig informationen bättre och bidrar till ett ökat riskmedvetande när man ska arbeta i riskutsatta branscher.

- Vi ska inte heller glömma bort att förbättringar som görs för unga anställda kommer alla andra till godo på arbetsplatsen, säger Lena Meyer.

Sammanfattning av resultatet från tillsynskampanjen:

106 besök genomfördes inom detaljhandel, snabbmatsrestauranger, bilverkstäder och gruppboenden.

Krav ställdes på 46 arbetsställen i form av inspektionsmeddelanden.

Totalt ställdes 108 krav fördelat enligt:

  • 34 krav på introduktion
  • 31 krav angående instruktioner om belastningsergonomi, våld och hot, verktyg och maskiner samt kemiska ämnen
  • 28 krav om att rutinerna ska vara skriftliga
  • 12 krav angående val av arbetsuppgifter
  • 3 krav angående skyddsutrustning

Arbetsgivarna har fram till 1 februari på sig att redovisa vidtagna åtgärder till Arbetsmiljöverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.