1 av 2
2 av 2
Peter Jönsson, vd för CVK

Höjd produktion efter ny lagstiftning

Ett företag i Luleå kan bli världsledande i sin bransch efter ny lagstiftning. Det är CVK som har tagit fram ett vibrationsmätar-instrument som analyserar hur en arbetare utsätts för vibrationer i arbetet. Produkten kan få stor betydelse för länet säger Peter Jönsson, vd för CVK.

Svensk arbetsmiljölag och EU-direktiv ställer högre krav på hur vibrationsmätningar görs ute på företaget. Produkten som CVK tagit fram fungerar på ett sätt som efterfrågas i lagarna.

Enligt Peter Jönsson som är vd för CVK så tjänar Norrbotten på att den här produkten finns. Det kan stärka biltestverksamheten när man samtidigt vill testa vibrationsmätarna och går det bra kan det bidra till fler arbetstillfällen.

Vibrationsmätaren fungerar på följande sätt. Sitter man i arbetslivet, till exempel i en traktor, ska man sitta på mätinstrumentet. Den mäter då vibrationerna som kommer från sätet och in i kroppen. Den analyserar och talar om hur skadligt det är eller om det är okej.

Cecilia Lindmark är arbetsmiljöingengör på Bolidens kopparsmältverk. Hon säger att mätinstrumentetet som de använder nu måste bytas ut.

-Vibrationsmätare har legat på is under några år tack vare att vår utrustning varit så komplicerad, säger hon.

Produkten är utvecklad efter forskning på Luleå tekniska universitet. Peter Jönsson hoppas att fler produkter utvecklas på det sättet framöver.

-Det är jätteroligt att det finns forskning som görs på universitet som kan användas, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".