Mansfokuserad nyhetsbevakning

Nyhetsbevakningen i Norrbottens dagstidningar, tv och radio är fortfarande fokuserad på män. Det visar en studie som gjorts av Luleå tekniska universitet på uppdrag av Länsstyrelsen.

Jämfört med förra årets undersökning syns ett litet steg mot bättre jämställdhet i mediernas rapportering men ändå är det cirka 70 procent av bevakningen som handlar om män.

Peter Waara är forskaren som ligger bakom studien, och han säger att media påverkas av slentrian.

- För det mesta ifrågasätter man inte det här och det gestaltas i till exempel hur män och kvinnor beskrivs. Man tillmäter män och kvinnor olika egenskaper och det är ganska tydligt, säger han.

Frågor om ledarskap, arbetsmarknad och sport förknippas med män i medierna, medan kvinnor förs fram i frågor om skola, vård, omsorg och kultur, men faktiskt även sport. Men i idrottsvärlden är männen ändå starkt överrepresenterade. Två oktoberveckor har undersökts under 2005, och skillnaderna mellan tidingar, tv och radio är mycket små.

Mona Blom är projektledare i Länsstyrelsens jämställdhetsdelegation, och hon menar att medierna har en viktig roll i jämställdhetsarbetet.

- För att åstadkomma en förändring så måste man tänka nytt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".