Malmfältsgruppen får vara kvar

Malmfältsgruppen som ska bevaka de stora förändringarna i Kiruna och Malmberget kommer att vara kvar. Det lovade näringsminister Maud Olofsson vid sitt besök i Malmberget i samband med invigningen av LKAB:s nya pelletsverk.

-Vi behåller det som är bra och skrotar det som är dåligt. Det är bra om kommun, länsstyrelse, företag och andra inblandade sätter sig ned och hjälps åt, säger Maud Olofsson.

Det är näringsminister Maud Olofsson och infrastrukturminister Åsa Torstensson som kommer att leda arbetet i Malmfältsgruppen.

-Infrastrukturen är en viktig del i detta. Det är både vägverket och banverket och andra som är inblandade, säger Maud Olofsson.

Malmfältsgruppen bildades av näringsminister Tomas Östros i den socialdemokratiska regeringen. Den ska bevaka förändringarna i Malmberget och Kiruna i samband med LKAB:s gruvdrift och där finns representanter från kommunerna, regeringen och LKAB.

Tommy Nyström som är socialdemokratiskt kommunalråd i Gällivare är nöjd med att gruppen består även i fortsättningen.

-Det känns bra, jag har hört att hon sagt det vid två tillfällen. Det är lika viktigt för den nya regeringen att ta ansvar för det som händer här uppe, som det var för den gamla regeringen.

-Vi har inte möten så ofta men de har varit ack så viktiga. Regeringen får en inblick i situationen och jag och Stålnacke (kommunalråd i Kiruna) lyfter fram befolkningens bekymmer och LKAB lyfter fram sina synpnkter, säger Tommy Nyström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".