Svartöbrinken i Luleå med isbrytare

Isbrytarna kan försvinna från Luleå

Det finns risk för att isbrytarna måste lämna Luleå, om det byggs bostäder i närheten. Det säger hamnchef Leif Åberg, som motsätter sig fler bostäder på Svartöbrinken vid gamla malmkajen.

Isbrytarna är i farozonen om det kommer krav från de boende att få en bullerfri miljö, säger Leif Åberg.

- Jag är rädd för att om man bygger för nära denna verksamhet, som kan orsaka en del buller, så kan de boende ställa krav på att den måste begränsas i olika omfattningar. I sämsta fall kan det betyda att den måste läggas ned. Det kan jag som hamnchef inte acceptera. Jag måste ju värna om hamnen, säger han.

Luleå kommun håller nu på att utarbeta en detaljplan för nya bostäder på Svartöbrinken och det handlar både om lägenheter i det så kallade Plannjahuset och nya radhus inte långt från isbrytarna.

Bostäderna kommer att som närmast ligga omkring 175 meter från isbrytarna, men byggnadsnämndens ordförande P G Isaksson tror inte att de boende ska störas. Vid reparationer av isbrytarna kan de tillfälligt flyttas till annat ställe och han ser ingen risk för att isbrytarna försvinner. Men Leif Åberg har en annan åsikt.

- Om det skulle gå så olyckligt att man inte kan bedriva någon verksamhet vid gamla malmkajen betyder det att isbrytarna måste söka sig en annan hamn, det vill säga en annan stad, säger han.

Den 7 november väntas byggnadsnämnden besluta om detaljplanen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".