Fingeravtryck tas här på Kallax flygplats i Luleå.

Försök med fingeravtryck permanentas

Det blev succé för försöket på Kallax flygplats i Luleå att ta fingeravtryck av passagerarna och nu ska verksamheten spridas till andra flygplatser. Systemet testades mellan den 12-29 september av SAS och nu har det utvärderats. Passagerarna är överlag nöjda.

– Jag tycker att det är alldeles utmärkt. Det fungerar väldigt bra.

– Det är premiär för mig och jag har inget emot att lämna mitt fingeravtryck.

– Det är premiär för mig också och det går bra.

Tre röster från flygplatsen i Luleå.

Skärpta säkerhetsregler tvingar fram nya rutiner
Bakgrunden är de skärpta säkerhetskraven från SAS för att förhindra att bagage lämnas kvar på flygplatsen utan ägare. Både vid incheckningen och ombordstigningen tas fingeravtryck på passagerarna och enligt utvärderingen är det statistiskt sett bara mellan fem och tio av totalt 1 000 passagerare som vägrat lämna fingeravtryck.

Trafikkoordinator Lisa Kärneskog på SAS tycker att det är ett bra resultat.

– Jag tycker att det fungerat jättebra. Vi som jobbar med det är väldigt nöjda och kunderna framförallt är väldigt nöjda. Några har klagat med motiveringen att det är obehagligt och de är rädda för att uppgifterna sparas, vilket är fel. Några har religiösa skäl och vill inte lämna ut delar av sin kropp, säger hon.

Fingeravtryck sprider sig
Försöket har nu fallit så väl ut att det ska införas på alla flygplatser i landet, där SAS har trafik utom Stockholm och Göteborg. Resenärerna i Luleå får alltså finna sig i att även i fortsättningen lämna ifrån sig sitt fingeravtryck.

Niklas Jälén, SR Norrbotten
niklas.jalen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".