Maud Olofsson (c).

Osäkert om Gällivare får 40 miljoner

Det är osäkert om den borgerliga regeringen kommer att uppfylla den socialdemokratiska regeringens löfte om 40 miljoner till Gällivare kommun. Först ska den nya regeringen se över alla löften som den tidigare regeringen lämnat till landets kommuner.

Kommunen skulle få pengar till de samhällsförändringar som sker i samband med LKAB:s gruvdrift i Malmberget, men näringsminister Maud Olofsson (c) vill se över alla löften först.

– Vi ser över alla avtal som finns med kommunerna och vi har inte gått igenom alla löften. Det finns många utlovade löften runt om i landet. Vi kommer att vara otroligt positiva till att försöka hjälpa både Gällivare kommun och Kiruna kommun i den här omvandlingen. Därför att vi är rädda om LKAB som företag och är noga med att det ska vara framgångsrikt och då ska staten också hjälpa till i den strukturering som krävs, säger Maud Olofsson.

Pengarna skulle betalas ut i november
Näringsministern kan inte svara på om det kommer att ske en utbetalning på 40 miljoner kronor till Gällivare kommun den 1 november som det var tänkt.

– Jag kan inte svara på det idag eftersom vi håller på och bereder alla de ärendena i budgetarbetet, säger Maud Olofsson.

Det finns ett beslut både i den socialdemokratiska regeringen och i riksdagen från juni i år att Gällivare kommun ska få 40 miljoner kronor till strukturomvandling. Pengarna skulle användas till olika förändringar som påverkas av gruvdriften samt näringslivssatsningar.

Nu vill alltså den nya borgerliga regeringen se över alla löften som getts. De 40 miljonerna skulle ha betalats ut till Gällivare kommun den första november. Tommy Nyström socialdemokratisk kommunualråd i Gällivare är besviken.

”De kan inte riva upp beslut”
– Jag reagerar med stor förundran. Beslutet är taget i både riksdag och regering så det ska vara klart. Jag blir orolig, men de får öppna börsen på annat håll. Vi kommer att behöva hjälp med ekonomin när det gäller de stora satsningarna på grund av Malmberget. De kan inte riva upp ett beslut som taget, det är ett svaghetstecken i så fall, säger Tommy Nyström.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista