Personalchef Anne Karlenius, Luleå kommun.

6 400 jobb blir lediga i Luleå kommun

Luleå kommun behöver rekrytera 6 400 nya medarbetare fram till år 2015 och anledningen är pensionsavgångar och utökad verksamhet.

Personalchef Anne Karlenius säger att många unga arbetslösa nu har chans till jobb.

– Här finns många intressanta och spännande arbeten och det gäller både i vården och de tekniska yrkena. Jag hoppas nu att det här ska locka unga som idag står utanför arbetsmarknaden, för här finns möjlighet att få ett arbete, säger hon.

Enligt en prognos från Luleå kommunen kommer 5 800 anställda att sluta fram till 2015 och det beror främst på att 40-talisterna går i pension, men också på att det behövs fler anställda framförallt i äldreomsorgen och förskolan. Antalet anställda ska alltså öka till 6 400 och det ska inte bli problem med att få tag på alla nya medarbetare, säger Karlenius.

– Visserligen kommer konkurrensen att öka, för vi är inte den enda arbetsgivare, som står inför ett generationsskifte. Men vi ser generationsskiftet som en stor utmaning och jag är övertygad om att vi kommer att vara framtidens arbetsgivare, säger Anne Karlenius.

Niklas Jälén, SR Norrbotten
niklas.jalén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".