Ny miljardinvestering i Gällivare

Bolidens styrelse har beslutat att jätteinvesteringen vid Aitikgruvan på 5,2 miljarder kronor ska godkännas. Det betyder att bolaget kommer att påbörja bygget av ett nytt anrikningsverk i Aitik, utanför Gällivare. Anledningen till storsatsningen är att Boliden vill fördubbla produktionen av kopparmalm från 18 till 36 miljoner ton.

Aitik är Europas största dagbrott för kopparbrytning och nu blir det dubbelt så stort. Gruvans livslängd fördubblas också. Här kan man bryta i minst 20 år till. Investeringen tredubblar malmreserven i Aitik.

Arbetet effektiviseras också och personalstyrkan, på cirka 400 personer, blir densamma.

– Det viktigaste är att vi tryggar sysselsättningen, säger Bolidens vd Jan Johansson.

Treårsprojekt - klart 2009
– Men under investeringsfasen kommer det skapas en massa nya jobb, fortsätter han om det enorma projektet som ska pågå under de närmaste tre åren.

I Gällivare är glädjen stor.

– Det här gynnar förstås de lokala företagen i Malmfälten, säger Företagarnas ordförande i Gällivare Tony Ömalm.

– Först satsade LKAB och när de är klara satsar Boliden, det innebär kontinuitet och är enormt positivt för oss småföretagare, fortsätter han.

Kajsa Andersson på näringslivsbolaget Expandum är också glad:

– Den ena investeringen efter den andra har förstås skapat en enorm framtidstro. Det har vänt sinnestämningen här och det är kul att bo i en tillväxtort, säger Kajsa Andersson på Expandum.

Expansionen innebär att närmare 60 procent av den totala mineraltillgången i Aitik görs brytvärd. Boliden ser möjligheter att bygga ut gruvan ett steg till i framtiden.

Boliden redovisar vinst
Samtidigt som Boliden beslutade att satsa 5,2 miljarder på ett nytt anrikningsverk redovisade gruvföretaget en vinst före skatt på 2 067 miljoner kronor för tredje kvartalet. Under motsvarande period i fjol uppgick vinsten till 610 miljoner kronor.

Priserna på Bolidens huvudmetaller koppar och zink var stabila under kvartalet.

”Under inledningen av fjärde kvartalet har priserna på Bolidens bas- och ädelmetaller stärkts från nivåerna under tredje kvartalet”, skriver bolaget i delårsrapporten.

Omsättningen steg från 4 924 miljoner till 9 299 miljoner kronor.

Aktiemarknaden reagerade negativt på rapporten som var sämre än väntat. Förväntningarna låg på 2,2 miljarder kronor. Strax efter att rapporten släppts hade aktien fallit med runt 4 procent.