Sametinget får kritik av teaterchef

Sametinget får kritik av den avgående chefen på Samiska teatern i Kiruna, Lillemor Mauritzdotter Nylén. Hon menar att Sametinget inte varit tillräckligt engagerade i den samiska teaterns utveckling.

Lillemor Mauritzdotter Nylén som efter fyra år som chef för den samiska teatern nu avgår, tycker att det är dåligt att Sametinget och Sametingets kulturråd inte har visat ett större intresse för den Samiska teatern.

- Vi har byggt upp verksamheten internt men har nu kommit till en punkt då vi måste utveckla verksamheten externt, men vi har saknat engagerade sametingspolitiker i den frågan, säger hon.

Sametingets styrelseordförande Lars Anders Baer har svårt att förstå kritiken från den avgående teaterchefen.

- Den Samiska teatern får 5,4 miljoner kronor per år från Sametinget, men jag tror inte att det finansiella stödet till den samiska teatern kommer att utökas, säger Sametingets styrelseordförande Lars Anders Baer som också säger att han inte hört den här kritiken tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".