Hög risk att dö efter hjärtinfarkt

I Norrland finns en högre risk att dö efter en hjärtinfarkt i jämförelse med hur situationen är i södra Sverige. Skillnaderna tros bero på de behandlings-metoder som används och de långa avstånden som finns i Norrland.

Risken att dö efter en hjärtinfarkt är högre i Norrland jämfört med södra Sverige. Under 2004 och 2005 dog i genomsnitt tio procent av infarktpatienterna inom ett år i den södra sjukvårdsregionen som består av Kronoberg, Blekinge, Skåne och Halland.

I den norra regionen där Norrbotten ingår var det drygt 16 procent som dog. Samma skillnad finns när man jämför de som avlidit en månad efter infarkt. Uppgifterna kommer från det nationella kvalitetsregistret Riks-hia.

Skillnaderna tros vara de långa avstånden som finns i Norrland men också att en behandlingsmetod som kallas ballong-utvidgning används i högre utsträckning söderut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".