Landshövding Per Ola Eriksson och rektor Pia Sandvik Wiklund.

8 000 jobb till norra Sverige

Det kan bli 3 000 nya företag med 8 000 anställda i Norrbotten och Västerbotten under de närmaste sju åren och det som resultat av de nya pengarna från EU.

På tisdagen skickade Länsstyrelsen ett förslag till regeringen om hur de nya pengarna från EU ska användas och det handlar om många områden, som det bör satsas på, säger landshövding Per Ola Eriksson.

- Vi fokuserar på ett antal viktiga områden som basindustrin, tjänstsektorn, kommunika-tionerna, biotekniken, energin och miljötekniken. De två senare är nya områden för oss. Sedan har vi ett ungdomligt perspektiv på de olika programområdena, säger han.

Det handlar om EU.s strukturfondspengar, som för norra Sveriges del hittills gett 8 000 jobb enligt Länsstyrelsen och lika många till kan det alltså bli av de nya pengar, som kommer från årsskiftet, nämligen 2.2 miljarder kronor.

Beslut om hur pengarna ska användas tas av statliga Nutek, som anställer ett par personer i Luleå för det här ändamålet.

Men Länsstyrelsen har redan tagit fram förslag till lämpliga områden och det gäller även test- och övningsverksamhet, turism, tjänsteutveckling och informationsteknik.

Det trycks också på ökat samarbete med Luleå tekniska universitet och rektor Pia Sandvik Wiklund är nöjd.

- Det är ett bra sätt att tydliggöra vilka styrkeområden, som finns på universitetet. De ger oss också möjlighet att på ett tydligt sätt vara med och bidra till regionens tillväxt. Det känns positivt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".