Diamant Foto: Pressens bild

Ja till diamantprospektering i Laponia

Bergsstaten har gett tillstånd till diamantprospektering inom världsarvsområdet Laponia.

Före detta kommunpolitikern i Jokkmokk Tor Lundberg är kritisk till att Länsstyrelsen tillåter mineralföretag att bedriva undersökningsarbeten inom Kvikkjokk-Kabla fjällurskogsreservat.

Det är Länsstyrelsen som gett tillstånd att bedriva undersökningsarbeten inom urskogsreservatet. Terrängkörning inom området är strikt begränsat och synnerliga skäl krävs för att få dispens.

I beslutet skriver länsstyrelsen att terrängkörning med borraggregat eller motordrivna fordon endast får ske på väl tjälad och snötäckt fast mark.

Bergstaten har beviljat undersökningstillståndet, som kan ses som en inmutning av området så att ingen annan ska komma före. Bergmästare Jan Olov Hedström säger att det inte är något problem att bevilja undersökningstillstånd i Kvikkjokk-Kabla fjällurskogsreservat som ligger inom världsarvet Laponia.

Man kan bevilja undersökningstillstånd i naturreservat eftersom det är urskogskaraktären som är skyddad och inte den känsliga naturen i första hand säger Jan Olov Hedström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".