Många bidragstagare i Haparanda

Var femte invånare i Haparanda får sin inkomst till 90 procent från olika ersättningar och bidrag. Det visar statistik från statistiska centralbyrån.

Nästan 400 000 svenskar får i stort sett hela sin inkomst från arbetsmarknadsstöd, sjukpenning, sjuk- och aktivitetsersättning och behovsprövade bidrag.

I Haparanda till exempel får nästan var femte invånare sin inkomst till 90 procent från olika ersättningar och bidrag, mot tre procent i skånska Vellinge. Det visar en rapport från statistiska centralbyrån, SCB, som omfattar 2004.

Rapporten visar också att det är fler män än kvinnor som får hela sin försörjning i form av olika ersättningar och bidrag. Bland de tio kommuner där andelen män med den typen av inkomst är högst finns storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö.

(EXTRA för WEBBEN

En tredjedel av befolkningen i åldern 20-64 år är helt självförsörjande, det vill säga att inkomsten bara utgörs av löne-, närings- och kapitalinkomster. Flest självförsörjande finns i och omkring storstadsområdena och i kommuner i Småland och Västergötland.

Drygt 60 procent av männen och 38 procent av kvinnorna i landet är självförsörjande till 90 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista