(S) med nygammal partner.

Gällivare får ny politisk ledning

Gällivare kommer att styras av en vänstermajoritet under kommande mandatperiod. Samtidigt som socialdemokraterna gick starkt framåt raderades stora delar av den borgerliga alliansen bort från den politiska kartan i kommunen, och därför ser det ut som att socialdemokraternas nygamla samarbetspartner kommer att bli vänstern och möjligen även Norrbottens sjukvårdsparti.

I samband med valet uppnådde socialdemokraterna i Gällivare 19 mandat. Det ger partiet i stort sett en egen majoritet. Det saknas dock tre mandat. Samtidigt tappade de borgerliga partierna som samregerat med socialdemokraterna fyra mandat och två av partierna, centern och kristdemokraterna, fick lämna Gällivare kommunfullmäktige. Mot den bakgrunden har socialdemokraterna väntat med att ge besked om hur de ska gå vidare.

Enligt Berne Sehlberg, som är ordförande för Gällivares socialdemokratiska arbetarekommun, så har de blivit kontaktade av två partier som vill försöka att uppnå en lösning för ett samarbete under den kommande mandatperioden. Det handlar om vänstern och norrbottens sjukvårdsparti, som tillsammans har totalt tolv mandat.

– Vi för en dialog med dessa partier och vårt mål är att vi ska ha ett förslag klart som vi kan presentera för vårt representantskapsmöte den 9 november, säger Berne Sehlberg.

Ett samarbete med de partier som återstår i den borgerliga alliansen, moderaterna som har sju mandat och folkpartiet som har ett mandat, är uteslutet enligt Berne Sehlberg.

– Kommunmedborgarna har sagt sin mening med våra 19 mandat och vänsterns 9 mandat, så det är en klar markering för vad kommunmedborgarna vill, säger han.

Vänstern och norrbottens sjukvårdsparti har ställt ett antal krav till socialdemokraterna för att de ska stödja ett fortsatt socialdemokratiskt styre. Vad det rent konkret handlar om förutom ett visst inflytande, vill inte Berne Sehlberg tala om.

– Förhoppningsvis ska vi hitta en lösning, men det finns ju alltid gränser för hur långt vi kan sträcka oss, säger Berne Sehlberg.

Carin Sjöblom, SR Norrbotten
carin.sjoblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".