1 av 4
OS-stjärna på landslagsläger i Kiruna.
2 av 4
Anna Carin Olofsson fryser på träningslägret i Kiruna.
3 av 4
På väg på ny runda. Foto: Magdalena Martinsson/SR.
4 av 4
Anna Carin Olofsson laddar.

OS-stjärna slipar formen i Kiruna

I början av året tog skidskytten Anna Carin Olofsson OS-guld. Nu är hon i Kiruna under två veckor och laddar upp för nya medaljer.

Förra året kom Anna Carin Olofsson tvåa i den sammanlagda världscupen, så i slutet av månaden när världscupen startar i Östersund är siktet inställt på förstaplatsen.

– Jag har ingen aning om hur bra mina konkurrenter blivit under sommaren. Men målet är helt klart att vinna totala världscupen och gärna någon medalj på VM, säger Anna Carin Olofsson.

Trots att hon har åkt skidor i ett par timmar på Matojärvi skidstadion i Kiruna stannar hon och gör åkarbrasor mellan varven.

– Jag är inte van vid kylan, säger hon.

För det mesta skjuter hon mitt i prick, men någon enstaka straffrunda blir det ändå.

Hur känns det inför tävlingarna?
– Det är svårt att säga när man är på läger, man är inte i riktigt bra form. Man tränar så pass mycket att man är rätt trött i kroppen. Men när tävlingarna börjar hoppas jag att det har släppt lite och att det känns bättre, säger Anna Carin Olofsson.

Tränar med Bodenlöfte
Om en vecka åker hon till sitt hem i Jämtland och tränar vidare inför världscupen som startar i slutet av månaden. Till tävlingen ska också nya landslagskompisen från Boden - Johanna Holma. Förmodligen kommer de att tävla tillsammans i stafettlopp under säsongen.

– Johanna är väldigt duktig på att åka skidor. Och jag tycker att skyttet börjar stämma lite mer, så det ser ljust ut framöver, säger Anna Carin Olofsson.

21-åriga Johanna Holma från Boden gör sin första säsong i landslaget, hon är nu en av fem tjejer i skidskyttelandslaget.

– Det är väldigt hård träning, men det ska bli spännande att se hur man ligger till jämfört med världseliten, säger hon.

Hur är det att träna tillsammans med
OS-stjärnan Anna Carin Olofsson?

– Det är jättekul att ha henne som måttstock. Då är det lättare att veta hur långt efter man är och hur mycket starkare man måste bli, säger Johanna Holma.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".