Rallare på Riksgränsbanan.

Ny film spelas in i Kiruna

Om drygt ett år startar en filminspelning någonstans mellan Abisko och Riksgränsen. Det är historien om järnvägsbygget, rallarna och framförallt om kockan, som fick namnet Svarta Björn, som ska berättas.

På Rallarfesten i Kiruna under torsdagen berättade regissören Rafael Edholm och manusförfattaren och kirunabon Björn Olovsson om filmen.

- Den här sträckan är sveriges stora kroppspulsåder och det här är en viktig film, säger Rafael Edholm.

Manuset, om den mytomspunna rallarkockan Svarta Björns öde, är klart. Filmen produceras av Göran Lindström som bland annat har gjort Så som i himelen och nu ska den perfekta inspelningsplatsen sökas i trakterna mellan abisko och riksgränsen.

När filmmakarna delade med sig av glimar ur manuset på torsdagen väcktes starka känslor i publiken.

- Som lokförare blev jag kär i henne och det är jag fortfarande, sa kirunabon Hubert Nordvall.

I början av året var Rafael Edholms förra film, actionkomedin Babas bilar som spelades in i Kiruna klar. Men Svarta Björn blir nåt helt annat.

- En skör, vacker kärlekshistoria i en hård, karg miljö, berättar Rafael Edholm, som är på jakt efter lokala skådespelare till berättelsen om Svarta Björn.  

Manuset är klart och inspelningsplatsen blir förmodligen en dal mellan Abisko och Riksgränsen. Kamerorna ska igång i början av 2008 och både Rafael Edholm och manusförfattaren Björn Olofsson hoppas att publiken lär sig nåt viktigt av filmen.

- Det handlar om respekt för de här människorna och vad de har åstadkommit och hur mycket vi är skyldiga de generationer som faktiskt har byggt det vi har idag, det hoppas jag verkligen att folk ska inse, säger Björn Olovsson.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".