Anders Furbeck, direktör kvalitet och inköp LKAB

LKAB satsar på el

LKAB och Boliden mineral har gått med i vindkraftsföretaget Vindin för att få billigare el. Satsningen på cirka 5 miljarder kronor ska göras av 8 företag som alla oroas över de höga elpriserna. Och att få billigare el är en nödvändighet för den elintensiva industrin säger Anders Furbeck, kvalitet och inköpsdirektör på LKAB.

Företaget Vindin är ett projekt som drivs av Basel och som består av de 23 elintensiva företag i Sverige. Åtta av dessa företag ska nu satsa på vindkraft för att få ner elpriserna. Inom fem år är förhoppningen att 1 terrawattimme per år ska produceras. Det är långt ifrån den mängd som industrierna gör av med, men det är ett viktigt steg i rätt riktning. För LKAB:s del är elräkningen uppe i 1 miljard kronor, nästan lika mycket som personalkostnaderna, vilket är oacceptabelt enligt företagsledningen så nu planeras för vindkraftverk bland annat kring Bolidens gruva i Aitik och LKAB:s gruva i Kiruna. Planerna med vindkraftverken är mycket lång gångna och Anders Furbeck kvalitet och inköpsdirektör på LKAB är övertygad om att projektet blir av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".